2020: een jaar met beperkingen

Niemand kon op 1 januari bedenken noch bevroeden hoe het jaar 2020 zou verlopen. De uitbraak van het COVID-19 virus in China lijkt dan nog ver van ons bed. De SJIG heeft voor 2020 dan ook een mooi programma bedacht dat uiteindelijk door de komst van het Covid-19 virus naar Nederland (en de rest van Europa) niet kan worden afgerond.

Beperkingen

In het voorjaar worden er nog 4 concerten georganiseerd zonder Corona-beperkingen. Het eerste concert dit jaar is die van The Preachermen dat vorig jaar wegens ziekte van een bandlid werd gecanceled.

Na de zomer, als de beperkingen voor de horeca nog maar een beperkt aantal bezoekers toelaten, kunnen er nog maar 3 concerten plaatsvinden, de laatste op 23 september.

Martinus overlegt tevergeefs met de gemeente over de mogelijkheid te blijven programmeren met voldoende veiligheidsmaatregelen. Maar Martinus wordt niet als een concertpodium beschouwd maar als een horecazaak. De brouwerij moet net als andere cafés de deuren sluiten.

R.I.P. Konitz en Grimes

Het virus leidt tot veel slachtoffers, ook onder jazzmuzikanten. Saxofonist Lee Konitz (92) en bassist Henry Grimes (84) overlijden in het voorjaar van dit jaar beide aan het virus.

Publiciteit

Vanwege de voortdurende wijzigingen van het programma en de plannen door de beperkingen voor de horeca verstuurt het bestuur dit jaar veel nieuwsbrieven. Het aantal abonnees is begin 2020 toegenomen tot 800, vorig jaar waren dat ongeveer 700

Ook het aantal volgers van de facebookpagina is flink gestegen: van 1300 vorig jaar naar 1400 dit jaar.

Bestuurslid Marlies Hulzebos zet mooie verslagen van alle concerten op de SJIG-website.

Concerten

Zoals gezegd zijn er 4 “Coronavrije” concerten, maar voor de drie in het najaar moeten we creatieve oplossingen worden bedacht. De Corona-maatregelen beperken het aantal bezoekers tot “25 per ruimte”, in totaal dus 50. Samen met Martinus wordt een goede werkwijze bedacht om binnen de Corona-beperkingen toch nog 50 bezoekers bij onze concerten mogelijk te maken: boven vindt met 25 bezoekers het concert plaats, in het restaurant een verdieping lager kunnen 25 mensen met 1,5 meter afstand op een videoscherm het concert boven volgen. In de pauze wisselt het publiek zodat iedereen de kans krijgt 1 set live te zien. Sommige bezoekers proberen slim beide sets live te volgen en afgezien van wat logistieke strubbelingen de eerste keer werkt het uiteindelijk erg goed.

 

 

 

 

The Preachermen in een bijna uitverkochte brouwerij

 

 

 

 

 

 

De concerten van pianist Alexander von Schlippenbach, Jeff Neve en Teus Nobel en Rave/Warelis/Renfrow vinden op die manier plaats. Daarna sluit de zaak en alle concerten worden voor de rest van het jaar gecanceld en verplaatst naar het volgend jaar.

 

 

 

 

Rave, Warelis, Renfrow

Marta Warelis

Teus Nobel en Jeff Neve

 

 

 

 

von Schlippenbach, fantastisch concert in Corona-opstelling

 

 

 

 

 

 

 

Het 45e concertjaar van de SJIG eindigt vroegtijdig.

 

De Stichting Jazz in Groningen wordt ondersteund door: