2019: gekort, maar toch een gevuld programma

In 2019 ontvangt de SJIG slechts € 7500 subsidie van de gemeente, het laagste bedrag ooit in de geschiedenis van de SJIG. De gemeente bezuinigt flink en alle subsidies zijn flink gereduceerd dus ook die van de SJIG. Een door het bestuur ingediend bezwaar levert helaas niets op, wel de toezegging van de Kunstadviesraad om te onderzoeken of de SJIG weer voor een structurele subsidie in aanmerking komt zodat niet elk jaar weer een subsidie hoeft te worden aangevraagd uit de incidenten-pot.

Niettemin weet het bestuur – door strakke financiële kaders (en dus weinig financiële onderhandelingsruimte meer voor artiesten…) – toch behoorlijk wat concerten te realiseren:

 

 

21 stuks, waaronder 2 PCC-composers concerten en 5 concerten in de serie Martinus Klassiek. Het gepland concert van The Preachermen wordt gecanceld wegens ziekte van een bandlid. Total aantal bezoekers bijna 1000, gemiddeld 49 per concert.

 

 

 

BIM – podiumprijs

De Beroepsvereniging Voor Improviserende Musici (BIM) reikt dit najaar voor de eerste keer de BIM Podium Prijs uit. De prijs is bedoeld als waardering voor de kleine jazzpodia in het land. Met de prijs – € 2000 – kan het winnende podium jazzmuzikanten aantrekken die anders voor kleine podia vaak onbetaalbaar zijn.

De BIM Podium prijs is ook een beloning voor het trouwe publiek dat geniet van optredens op de kleine jazzpodia. Dit draagt immers bij aan een levendige jazzscene. De geselecteerde podia voor de BIM Podium Prijs 2019 zijn: Brebl (Nijmegen), De Pletterij (Haarlem), Heerlen Jazz, Hot House Leiden, Stichting Jazz in Groningen, It’s Time for Jazz (Zutphen), Jazz Inverdan (Zaandam), Jazzblazzt (Hunsel), Mahogany Hall (Edam), Plusetage (Baarle-Nassau) en Studio Loos (Den Haag).

 

Op 14 oktober gaat het SJIG-bestuur naar het BIM-huis in Amsterdam waar de uitreiking ’s avonds plaatsvindt. Maar helaas gaat de eerste BIM – podiumprijs niet naar de SJIG maar naar de Pletterij in Haarlem, een groot, multifunctioneel, professioneel podium overigens.

Concerten

Ben van Gelder, Rein de Graaf, Ben van den Dungen en Boi Akih trekken – als verwacht – de meeste bezoekers. Minder bekende namen als Dash!, Alban Lotz, Mike del Ferro en Martin de Ruiter trekken helaas wat minder bezoekers.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De PCC – concerten zijn weer verrassend en ze trekken weer veel jong publiek, medestudenten vooral.

Wat foto’s van de concerten:

PCC-composers: Austeje Zvirblye en Yule Sun

Herbie Nichols-avond met de broers Wim en Guus Janssen en Bert van Erk

Boi Akih met Monica Akihary, Niels Brouwer en – helaas overleden in 2021 – Zoumana Diarra

Ben van Gelder, Reinier Baas en op piano Kit Downes

Dash!

 

 

 

 

 

Herbie Nicols tribute met de broers Janssen:

 

 

Door naar 2020

De Stichting Jazz in Groningen wordt ondersteund door: