2018: jong publiek gezocht

Het tweede jaar bij Martinus. Het bestuur is zeer tevreden: Martinus trekt meer bezoekers en die stijging lijkt structureel. Er is een kern van vaste bezoekers en een groeiende groep nieuwe bezoekers.  Niet duidelijk is wat de oorzaak is van deze ontwikkeling: de programmering, de locatie, de gezelligheid van de brouwerij en de lekkere biertjes die er worden geserveerd of een combinatie van oorzaken.  Het bestuur maakt het niet zoveel uit, het voelt goed in de brouwerij. Ook muzikanten vinden het fijn om er op te treden.

Met € 10.000 subsidie weet de SJIG dit jaar 18 concerten te organiseren in de brouwerij met in totaal ongeveer 800 bezoekers, ruim 44 gemiddeld per concert. Er passen ongeveer 80 bezoekers in het café van de brouwerij.

Jong publiek

Er komt relatief weinig jong publiek naar de concerten en de vraag die het bestuur al jaren bezighoudt is waarom een studentenstad als Groningen met een conservatorium en een muziekschool zo weinig jong publiek trekt. Er moeten toch voldoende nieuwsgierige en avontuurlijke oren zijn in de stad die zich in jazz willen verdiepen?

Concerten

Het bestuur besluit om talentvolle jonge conservatoriumstudenten een podium te bieden en om samen te spelen met professionele muzikanten bassist Bert van Erk en Michael Moore wordt gevraagd dat te gaan organiseren. Het concept krijgt de naam PCC-composers. Het concept biedt niet alleen jonge muzikanten een kans om een avondvullend concert te spelen met professionele muzikanten, het is misschien ook een stimulans voor jonge bezoekers om naar de brouwerij te komen. En 2018 start met een serie – een initiatief van Mirjam Visser i.s.m. Brouwerij Martinus – Martinus Klassiek, jazz met een klassiek randje.

 

 

 

 

 

 

 

PCC

Bert van Erk en Michael Moore organiseren in 2018 een paar mooie PCC-concerten met – inderdaad – meer jong publiek, veelal medestudenten of vrienden van de jonge conservatoriumstudenten op het podium. De SJIG besluit dan ook het concept in 2019 ook weer te gaan doen.

PCC composers Laurent Robin en Santiago Belgrano

 

 

 

Mark Bai

Mindaugas Apulskis

 

 

 

 

 

 

Op het reguliere podium staan  o.a. Jasper Blom met z’n kwintet, samen met trombonist Nils Wogran, Greetje Bijma met Michiel Braam, Corrie van Binsbergens Playstation, Greetje Kauffeld, Anton Goudsmit en Tristan Honsinger met Tobias Delius. 

 

 

 

 

 

 

 

Solin

En de SJIG had nog een oude belofte in te lossen, namelijk een optreden van de eerste Cantina Award winnaar, Roosmarijn Tuenter, zij speelt met haar band Solin op 30 mei in de brouwerij.

 

 

Foto’s van een aantal concerten:

Greetje Bijma

Alan Skidmore

Jasper Blom

Greetje Kauffeld

Joost Lijbaart, Sanne Rambags en Bram Stadhouders

Anton Goudsmit

 

 

 

 

Uit de serie Martinus Klassiek: Oene van Geel, Andrea Caruso en Setareh Natisi

 

 

 

 

 

 

 

Door naar 2019

De Stichting Jazz in Groningen wordt ondersteund door: