2016: 40 jaar SJIG!

In 2016 programmeert de SJIG nog in het Platformtheater, o.a.  Boy Edgar prijswinnaar 2016 Tineke Postma met Greg Osby, pianist Ramon Valle en de cd-presentatie van de formatie Bones van klarinettist Ziv Taubenfeld.

 

 

 

 

Ramon Valle Trio

Tineke Postma en Greg Osby

Bones

 

 

 

 

 

 

In Jazzcafé Alto wordt de concertserie wederom gecontinueerd, deels ook op zondagmiddag.

 

 

 

 

In totaal negen concerten met veel publiek. Benjamin Herman neemt in Alto deel voor de tweede door de VIP geïnitieerde ‘De Nacht Van de Jazz’. Andere solisten die met bassist Bert van Erk optreden zijn o.a. Joris Postumus, Simon Rigter en trompettiste Ellister van der Molen. Op de minder druk bezochte zondagmiddagen o.a. het trio van Kim Hoorweg, gitarist Marzio Scholten’s Americana trio en het Dick de Graaf Trio.

Kim Hoorweg

Marzio Scholten

 

 

 

 

 

 

Hugo Beukema zelf speelt ook nog een keer:

 

 

Aan concerten op andere locaties zoals de Smederij of Grand Theater neemt de SJIG geen deel meer.

Cantina Music Award 2016

In 2016 bestaat de SJIG 40 jaar. Het bestuur maakt een ambitieus plan voor het jubileumjaar dat o.a. wordt gesponsord door het Klaas Dijkstrafonds, platenzaken Swingmaster en Klinkhamer en hi-fi-zaak AudioArtistiek. Maar dat is te weinig om alle plannen te realiseren. Hoewel een aantal mensen enthousiast aan de slag gaat om 40 jaar SJIG in beeld te brengen ontbreekt uiteindelijk het budget voor het drukken en uitbrengen van jubileumboek.

 

 

 

 

Samen met een lokale bevriende jazzpodium –  Il Sole in Cantina, een klein jazzkeldertje in de Haddingestraat, dat inmiddels niet meer bestaat – wordt voor het eerst een muzikale contest georganiseerd, de Cantina Music Award,  met als doelgroep jonge, talentvolle muzikanten.

logo van Il Sole in Cantina

 

 

 

 

 

De winnaar mag een cd opname maken.  Na een reeks van voorrondes op verschillende podia in de stad in oktober vindt op 24 november een drukbezochte een zeer succesvolle afsluiting met de “best of five” plaats in het Der Aa-theater in Groningen.  De 5 finalisten zijn: Trio Vivienne Chuliau, de band EVA met zang van Hiske Oosterwijk, solobassist Johannes Fend, Trio Roosmarijn en de band Black Elephant Quintet. De jury bestaat uit saxofonisten Mete Erker en Ben van Gelder, gitarist Reinier Baas, SJIG-voorzitter Bertram Dingshoff en gitarist Leonardo Grimaudo, (van Il Sole) en Herman te Loo, redacteur van jazz-ezine Jazzflits). Zij selecteren uiteindelijk als winnaar Roosmarijn.

Roosmarijn tijdens de finale

Frank Jochemsen in gesprek met jurylid Ben van Gelder

de winnaar van de award, ROOSMARIJN

 

 

 

 

 

 

Art & Jazz

De dag na de uitreiking van de Award wordt een avond met een cross-over tussen jazz, dans, elektronica en kunst, het Art & Jazzfestival georganiseerd, ook in het Der Aa-theater, een goedbezochte, inspirerende en verrassende avond met veel nieuw en jong publiek.

Mete Erker

Mete erker, Ben van Gelder en Reinier Baas

 

 

 

 

 

 

 

 

Beide avonden worden gepresenteerd door voormalig VPRO- radiopresentator en jazzkenner Frank Jochemsen.

Eddy Detemeyer schrijft twee mooie recensies voor Draaiomjeoren:

 

Een ander podium…

Mede vanwege afnemende subsidie is het bestuur weer genoodzaakt na te denken over een ander podium. Het Platformtheater is relatief duur, het bestuur besluit daarom eind 2016 om het Platformtheater weer te verlaten. Uiteraard niet nadat een goed alternatief is gevonden en dat is er: brouwerij/proeflokaal Martinus, een voormalige drukkerij in het centrum van de stad Groningen aan de Kostersgang.

 

Door naar 2017

 

De Stichting Jazz in Groningen wordt ondersteund door: