2012: dag USVA, hallo ALTO

Door de afgenomen subsidies – jaarlijks resteert nog ongeveer € 10.000 van de gemeente – sinds enkele jaren wordt al het werk voor de SJIG alleen nog door het onbetaald bestuur gedaan dat bestaat uit Bertram Dingshoff, Willem Schwertmann, Diny Voogd, Sem van Gelder en Wim van de Vrugt. Omdat de SJIG meer tijd en energie in marketing en promotionele activiteiten wil steken is het bestuur uitgebreid naar 5 mensen

Alleen voor specifieke werkzaamheden wordt gebruik gemaakt van een betaalde freelance medewerkster: Mirjam Visser.

USVA

Naast afnemende subsidies krijgt de SJIG eind 2011 te maken met nieuw beleid van de USVA: aan de SJIG worden hogere kosten in rekening gebracht en de USVA mag niet langer “risicodragend programmeren’. Het gevolg van de nieuwe koers van de USVA is dat de kosten voor de SJIG-concerten in 2012 flink omhooggaan en de SJIG is genoodzaakt om weer op zoek te gaan naar een nieuw onderkomen.

Alto

Half 2012 besluit het bestuur voor de grote acts te verhuizen naar het Platformtheater aan het Boterdiep. Een toevallig gesprek tussen een bestuurslid van de SJIG en Hugo Beukema, de uitbater van Jazzcafé Alto in de Kleine Kromme Elleboog, leidt tot een afspraak om maandelijks kleinere concerten in Alto te organiseren, op de laatste donderdagavond van de maand, na de koopavond.

Concerten

De SJIG wil de ingezette lijn om wat meer thematisch te programmeren doorzetten.  Dit jaar o.a. een serie Belgische jazzformaties.  Jeannette Ensing wordt gevraagd mooie flyers voor de SJIG te maken:

 

 

 

 

 

 

 

Gedurende het eerste halfjaar staan o.a. nog op het USVA podium de Belgische reeks: de Lucas van Meerwijk Music Machine, Jeroen van Herzeele, AKA Moon, de 2 Young VIP concerten en de formatie Reiseger/Fraanje/Silla.

 

 

 

 

 

 

 

 

AKA Moon

Jeroen von Herzeele

 

 

 

 

 

 

Platformtheater

In september 2012 start de SJIG het programma in het Platformtheater met Boy Edgar prijswinnaar Yuri Honing.

 

 

 

 

Daarna volgen nog Bruut! en gitarist Reinier Baas’ More Socially Relevant Music Ensemble (met  o.a.Ben van Gelder). Het Platformtheater is wel even wennen in het begin: de zaal is fors en een aantrekkelijke intieme jazzsfeer creëren blijkt niet zo makkelijk.

Baas

Reinier Baas’ More Socially Relevant Music Ensemble met o.a. Reinier Baas, Ben van Gelder en Maarten Hogenhuis

 

 

 

 

 

 

 

Alto

De samenwerking met Jazzcafé Alto is direct vanaf de start in september succesvol, ook wat het aantal bezoekers – een soms wat luidruchtige maar gezellige mix van luisterpubliek en regulier cafébezoek – betreft. Op elke laatste donderdag van de maand staat er een trio in Alto, bestaande uit Bert van Erk op bas die telkens een drummer en een solist uitnodigt.

 

 

 

 

Het eerste jaar zijn de solisten o.a. Tineke Postma, Michael Moore, Wolter Wierbos en – op speciaal verzoek van Hugo Beukema zelf- Sussanne Alt.

MM

Afgeladen Alto met Michael Moore, drummer Sebastian Demydczuk en op bas Bert van Erk, foto WS

 

Bert van Erk, Tineke Postma en Elmer Bergstra in Alto.

 

 

 

 

 

 

 

Opnames van het concert van Wolter Wierbos en Susanne Alt in Alto dankzij Iemah van Erk:

Susanne Alt:

 

Het Grand Theatre maakt met een bijdrage van de SJIG het door muzikanten van het Noordpool Composer Orkest georganiseerde project Avondje Ammerlaan mogelijk, ter nagedachtenis aan de in 2011 overleden bassist/componist Gerard Ammerlaan.

het Noordpool Composers Orchestra brengt een eerbetoon aan Gerard Ammerlaan, foto WS

 

 

 

 

 

 

In de Smederij betaalt de SJIG mee aan 3 concerten. Op het Noorderzon draagt de SJIG bij aan een optreden van het NoordPool Composers Orchestra. Met de Muziekschool werkt de SJIG samen bij een CD presentatie van het Boelo Klat trio.

Samenverwerkingsverband Jazz in Groningen

Het programmeringsoverleg van het samenwerkingsverband JIG kom in 2012, door organisatorische en financiële problemen van podia, op een wat lager pitje maar het lukt wel doublures in programmering te voorkomen.

Door naar 2013

 

De Stichting Jazz in Groningen wordt ondersteund door: