2007: jazz is dood! ….of toch niet?

Het leek een normaal jaar te worden maar het wordt toch een roerig jaar voor de Groningse jazzwereld.

In 2007 wordt het traditionele binnenstadfestival “Swingin’ Groningen beëindigd, volgens de organisatoren omdat de gemeente en de provincie Groningen niet met de toegezegde subsidies over te brug komen (er gaat volgens de voorzitter van Swinging’ Groningen “te veel geld naar een Radio 538 feestje op de Grote Markt tijdens de EK finale”), volgens burgemeester Wallage “geven de organisatoren anderen (weer) de schuld van hun eigen onvermogen”.

Ook het traditionele festival bij het Paterswoldsemeer, “Jazz on the Lake” gaat dit jaar niet door.

“Voor jazz is genoeg publiek, zolang je het geen jazz noemt”.

Journalist Illand Pietersma gaat in gesprek met jazz-programmeurs in de stad en schetst in het Nieuwsblad van 30 maart een beeld van de “tanende” jazzscene in Groningen gezien de afnemende bezoekersaantallen bij jazzconcerten in de stad. De omineuze kop boven het artikel -“ Jazz is op sterven na dood” verwoordt vooral de visie van de seniore jazzmuzikanten; de nuancering komt van de geïnterviewde jongere programmeurs en muzikanten, waaronder Floris Vermeulen: “Voor jazz is genoeg publiek, zolang je het geen jazz noemt”

 

R.I.P

Dit jaar overlijden ook een aantal internationale jazzmusici: de legendarische toetsenist  Joe Zawinul van de befaamd jazz-rock formatie Weather Report, saxofonist Michael Brecker (speelde o.a. bij Frank Zappa en Frank Sinatra) en pianiste/organiste/harpiste  Alice Coltrane de ex van John Coltrane. Zawinul en Brecker speelden allebei in Groningen tijdens Swingin’ Groningen.

De Vrije Hand

Maar gelukkig gebeuren er ook leuke dingen in 2007: o.a. de doorstart van De Vrije Hand, op initiatief van Het Pakhuis, programmeur is Chris Garrit. Vanaf 7 november, 4 woensdagen “gevarieerde muziek” in Het Pakhuis in de Peperstraat.

Concerten

De SJIG heeft dit jaar zo’n €34000 te besteden, waaronder €25.000 subsidies van gemeente en FPPM. Het bestuur is uitgebreid met een nieuwe secretaris, Wim van de Vrugt.

Daarvoor worden door de SJIG al dan niet in samenwerking met anderen in 2007 20 concerten gerealiseerd, met een gemiddeld bezoekersaantal van 78.

 

 

 

 

 

 

 

De SJIG werkt in 2007 samen met partners van Jazz in Groningen zoals Grand Theatre, de Usva en de Oosterpoort. Daarnaast programmeerde SJIG ook op Noorderzon, en de Spieghel. Af en toe vinden concerten plaats in De Spieghel, Hemmingway, Overstag en in De Stadhouderij.

 

Een cultureel podium waarmee de SJIG  regelmatig succesvol samenwerkt is de Usva: het cultureel jongerencentrum van de Rijksuniversiteit. De Usva heeft de beschikking over 2 theaters, naast het INTheater op de Munnekeholm ook het OUTheater in de Oude Kijk in ’t Jatstraat (voormalige Harmonie theater), en dus meer podium-/presentatieruimte.

 

 

 

De SJIG besluit daarom de mogelijkheid om de USVA als vaste locatie te gaan gebruiken voor haar concerten. De USVA voelt daar wel voor.

In 2007 naaste de eigen concerten is er voor de 3e keer het Midnight Express festival. De pers  schreef er over:

 

 

 

 

De Stichting Jazz in Groningen wordt ondersteund door: