2002: lokale samenwerking

JIG 

Als de stof van het rampjaar 2001 weer is neergedaald neemt de SJIG het initiatief tot overleg met andere Groninger Jazz podia (o.a. Grand Theatre, Oosterpoort, Buckshot) om tot een gezamenlijke aanpak en coördinatie van het jazzaanbod in Groningen te komen. Het gebeurt te vaak dat jazzconcerten gelijktijdig plaatsvinden of dat bands dubbel worden geboekt. Die samenwerking (JIG, Jazz in Groningen) maakt het bovendien mogelijk aanspraak te maken op subsidie bij het centrale Fonds voor de Podium Programmering en Marketing waarmee een deel van de concertkosten kunnen worden betaald. De eerste gezamenlijke subsidieaanvraag wordt door de FPPM (in 2003) gehonoreerd.

Concerten

De SJIG organiseert in 2002 in de Groningen 13 concerten.  De concerten vinden plaats op en in samenwerking met de podia Grand Theatre, Overstag, het Singelhuis en de Engelstede.

 

 

 

 

 

 

 

Er wordt nu ook serieus samengewerkt met het cultureel studentencentrum USVA aan de Munnekeholm met een door de USVA opgezette serie “Say Yes to Jazz” van twee concerten van professionele Groninger groepen met buitenlandse gasten. Op 11 en 12 oktober spelen er verschillende lokale bands waaronder Electric Barbarian met de Amerikaanse dichter Gylan Kain en de band Organic van drummer Jeroen van Olphen.

Monk

Monk

Thelonious Monk in Minton’s Playhouse, New York, 1947, foto William P. Gottlieb

von Schlippenbach

Alexander von Schlippenbach in Brouwerij Martinus in 2020, foto Willem Schwertmann

 

 

 

 

 

 

 

Een bijzonder project in de USVA is het ‘Total Monk Project’ van de Duitse pianist en Monk-vertolker Alexander von Schlippenbach. In een concert van 3 uur wordt het hele Monk repertoire (66 composities) ten gehore wordt gebracht.

 

 

 

 

 

 

Mooie concerten dit jaar zijn o.a. Zony Mash van en met Wayne Horvitz, het als startconcert van Swingin’ Groningen geprogrammeerde MOB van Sean Bergin en genoemd concert van de Electric Barbarians van Floris Vermeulen in de USVA.

Provincie

In de provincie beperkt zich de rol van de SJIG zich nu tot die van ‘werkgever’ voor een aantal provinciale podia. Sinds het besluit vorig jaar van de provincie heeft de SJIG nauwelijks nog een inhoudelijke rol.

Door naar 2003

De Stichting Jazz in Groningen wordt ondersteund door: