1987: SJIG neemt personeel aan!

De SJIG heeft best wat te besteden in 1987 maar toch minder dan waarop ze had gerekend. De provinciale bijdrage wordt teruggebracht van 80.000 naar 70.000 gulden, de gemeentelijke subsidie gaat met 7.5% omlaag zodat het budget geen 138.500 maar ‘slechts’ 125.200 gulden bedraagt (ongeveer €32.000 in 2021). Bovendien heeft de SJIG te maken met verhoogde normbedragen voor gages voor jazzmuzikanten door Stichting Jazz in Nederland. Dus het programma moet worden aangepast. Niet alleen minder concerten maar ook nog een budgetoverschrijding omdat het tekort op de allereerste ZomerJazzFietsTour in augustus door de SJIG wordt gedekt.

Adriaan de Voogd heeft het te druk met andere zaken en stapt uit het bestuur maar blijft beschikbaar als programma-samensteller. Het werkpakket van de SJIG wordt inmiddels te omvangrijk voor de 5 vrijwillige bestuursleden (Berrie Scholten, Dini Voogd, Sem van Gelder, Kees Jan Stigter en Ton Los) en het bestuur besluit een betaalde coördinator in dienst te nemen, de SJIG wordt werkgever. De coördinator wordt Jo Willems.

ZomerJazzFietsTour

Eén van de eerste projecten waar Willems zich mee gaat bezighouden is de programmering van de eerste ZomerJazzFietsTour. Dat is een initiatief van een commissie van leden van kerkjes in Oostum, Fransum, Niehove, Wehe-Den Hoorn, Feerwerd en Garnwerd om het fietstourisme in het Reitdiepdal en het Groninger landschap te promoten in Groningen en om dat te combineren met jazzmuziek.

“De bedoeling van de Zomer- Jazz-Fiets-Tour is, dat de natuur en cultuurminnaar die 29ste [augustus] op de fiets langs de kerken van Oostum, Fransum, Niehove, Wehe-Den Hoorn, Feerwerd en Garnwerd, alsmede de Allersmaborg gaan om daar jazzconcerten bij te wonen.

Voor de fietsers zijn drie routes uitgezet, een korte, een middellange en een lange. Ook zal het mogelijk zijn die dag vanuit Groningen Garnwerd te bereiken met één van de platbodems van de Vereniging tot Behoud van het Zeilend Bedrijfsvaartuig”, aldus het Nieuwsblad van 10 juli 1987.

Eén van de initiatiefneemsters, Suzanne Dohle uit Garnwerd, in de clinch met de provincie Groningen over de financiering, schampert enigszins gefrustreerd in het Nieuwsblad van 10 juli over de volgens haar marginale rol van de SJIG: „Het enige dat de Stichting Jazz doet is te bemiddelen bij het aantrekken van jazzgroepen”.

Maar dat dat toch ook weer niet zo eenvoudig is laat Willems horen in een uitgebreid interview in het Nieuwsblad van 21 september dat jaar, Willems heeft nauwelijks ervaring met bandjes contracteren en nu moest ie toch maar even het heel ZJFT-programma zien te boeken. Al te veel vertrouwen had Willems er ook niet in, het regende verschrikkelijk de dag van de eerste ZJFT, Willems verwacht dan ook nauwelijks fietsers en hij is dan ook zeer verrast dat er toch zo’n 400 mensen toch de fiets hebben gepakt en door het Reitdiepdal zijn gaan fietsen.

Einde van de Spieghel?

De situatie in De Spieghel wordt inmiddels als problematisch ervaren: “outillage, capaciteit en geluidsisolatie zijn onvoldoende”. Het bestuur voelt zich gedwongen op korte termijn naar een oplossing (of een alternatief) te zoeken. Het bestuur wil nog steeds een echt eigen jazzhuis met een “werkplaatsfunctie” voor Groninger muzikanten…

Concerten

Voor een compleet overzicht check het concert-overzicht op deze site. In 1987 organiseert de SJIG 34 concerten in de provincie:

  • De Oude Ulo in leek: 7 concerten
  • Pand 49 in Veendam: 6
  • Pierement in Sappemeer: 4
  • De Molenberg ern Sjang Pouk in Delfzijl: 4
  • Kerk Garnwerd: 3
  • ’t Stokpeerd in Winschoten: 2
  • ’t Marnehoes in Wehe den hoorn: 2
  • Kerk in Oude Schans:2
  • Dorpscafé Niehove: 1
  • Gouden Karper in Winsum: 1

En daarnaast in samenwerking met de kerken de programmering van de 1e ZomerJazzFietsTour met optredens van o.a. het trio van Johan Huizing, Han Bennink / Ernst Reijsiger, Jan Cees Tans, de Nood-band plus bluesgitarist/zanger Red Reining en de Amerikaanse bluesgitarist Big Boy Henry.  Al met al een geslaagde eerste ZJFT.

 

Swingmaster grijpt de gelegenheid aan om op 5 september – voorafgaand aan een optreden in Leek – opnames te maken van Big Boy Henry die enkele jaren later worden uitgebracht op de Swingmasterplaat Strut His stuf.

 

 

 

 

 

 

Naaste veel workshops 36 concerten in De Spieghel waaronder Teddy Edwards, Frank Wright, drummer Beaver Harris met saxofonist Gijs Hendriks (de Construction Company), het ICP orkest en pianist Don Friedman Op de Kunstmarkt in Groningen organiseert de SJIG optredens van Gerard Ammerlaan, Alan Laurillard en de TamTamFanFare.

 

Dit jaar geen Sterren in het bos meer, niet alleen financieel niet meer haalbaar, de formule werkte ook niet meer volgens organisator Robbie Kauffman in de krant, in de plaats daarvan op diverse locaties in de stad theater en muziek. De SJIG heeft daarin geen rol meer.

En er is een jazzMarathon:

Door naar 1988

 

 

 

De Stichting Jazz in Groningen wordt ondersteund door: