1985: …de provincie in!

Workshops en concerten in de provincie

SJIG en de muzikantenstichting ZEBRA vormen in 1985 onder leiding van Jos Andriessen een werkgroep om op basis van de provinciale Kunstnota vorig jaar en het gereserveerd bedrag van 25.000 gulden door de provincie een plan te maken voor ontwikkeling van jazzworkshops en -concerten in de provincie. De werkgroep komt tot stand op initiatief van gedeputeerde Beukema. Het jazzplan wordt in oktober aan de gedeputeerde aangeboden en in hetzelfde jaar organiseren SJIG en ZEBRA  de eerste workshops in de provincie.

Hinderwetvergunning

In verband met lawaaioverlast geeft de gemeente voor De Spieghel een hinderwetvergunning af, dat maakt het er – met de bestaande problemen met De Spieghel – niet makkelijker op voor de SJIG.

Landelijke Organisatie Jazzpodia

Er vindt volgens het jaarverslag van de SJIG blijkbaar nog landelijk overleg plaats tussen de jazzpodia maar onduidelijk waar dat overleg over gaat en waar het naar toe gaat.

Forma Aktuaprijs 1985

Dit jaar wordt de vorig jaar ingestelde Forma Aktua Jazzprijs uitgereikt, door SJIG-voorzitter Berrie Scholten aan Gerard Ammerlaan. Niet alleen een protest tegen de bezuinigingen op het gebied van cultuur in Groningen maat ook een eerbetoon aan de plaatselijke jazzscene, aldus Berrie Scholten tijdens de uitreiking waarbij hij ook de kunstenaars die verbonden zijn aan galerie Forma Aktua (opgericht door Henri de Wolf) bedankt voor hun waakhondfunktie in tijden van bezuiniging in de cultuursector. Scholten prijst Ammerlaan voor z’n rol in de ontwikkeling van de jazz in Groningen. De prijs: Hommage aan Coltrane, een schilderij van Harm Holtkamp.

Concerten

De SJIG organiseerde 38 concerten. Een overzicht van de reguliere concerten in april:

en de rest van het jaar:

Arnett Cobb treedt zowel op zaterdagavond als op zondagmiddag op, een dubbelconcert, bij wijze van experiment.  Maar geslaagd want beide concerten worden goed bezocht, in totaal komen er 356 betalende bezoekers.

SJIG Nieuwsbrief

 

Over het concert van Arnett Cobb heeft Rein de Graaff een mooi verhaal geschreven, dat vindt u bij de Verhalen op deze site.

 

 

Hieronder een foto na afloop van dat concert:

V.l.n.r.: Rein de Graaff, Arnett Cobb, Jacques Schols, John Engels. Foto uit het plakboek van Rein de Graaff

 

Workshops

Dit jaar een paar workshops in De Spieghel o.l.v. Gerard Ammerlaan, Be Meiborg, Erik Huele, Frans Vermeerssen en Frans Lekkerkerker. Een workshop van Ad Olivier over New Orleans muziek mislukt, het is schijnbaar te moeilijk voor de deelnemers. Er is veel belangstelling voor een workshops met de Amerikaanse trompettist/componist Butch Morris in De Spieghel.

Ammerlaan en Meiborg leiden de eerse workshops in de provincie, in Winschoten (muziekschool) en in Bedum (jongerencentrum Stojeb).

Poster van de Noodband uit 1985

 

Door naar 1986

De Stichting Jazz in Groningen wordt ondersteund door: