Rave – Warelis – Renfrow Trio

 

  

foto’s Willem Schwertmann

Zeer energiek trio van vrije geesten

Ada Rave – sax, bass clarinet; Marta Warelis – piano & Tristan Renfrow – drums

23 september 2020, Brouwerij Martinus

De beloofde reis begon bepaald niet rustig, ze spelen alle drie alsof ze een schip moeten redden, hoog tempo en ondanks dat er niets wordt versterkt, zeer luid. Warelis springt soms op als ze piano speelt, om nog meer kracht te zetten. Rave zit, maar dat is omdat ze zoveel lucht kwijt moet, dat ze er anders bij neer zou vallen, vermoed ik. Iemand die net komt luisteren zou kunnen denken dat er totale chaos heerst, maar dat is toch echt niet zo. Zowel Renfrow als Warelis zijn in staat geluiden te produceren die op de saxofoon van Rave lijken. Het vloeit zo nu en dan erg mooi in elkaar over. De drukke muziek wordt soms zacht, rustig en soms zitten er gemakkelijke ritmes in, die snoeihard en duidelijk door Renfrow worden aangegeven. Dat geeft even rust aan het hoofd, want dit is wel een reis waar men dient op te letten. Dit is de punk onder de jazz. Vrije geesten.

Soms is het alsof ik naar een absurdistische performance kijk. Vreemde kleine instrumentjes, die geconcentreerd de lucht in worden gehouden alsof Rave er bezeten door is en daarmee het publiek ook bedwelmt. Koffieblikken in de saxofoon, tonen die zo zacht als de wind worden. De drummer speelt daar mooi op in door de de kamerplant waar hij bijna in zit, te vegen. Het publiek lacht. Zeker als Rave er nog een schepje bovenop doet door één hand vrij te maken om de sanseveria boven haar hoofd te aaien. Renfrow doet de deuren open en gebruikt het metalen Frans balkon als drumstel. Het is een grappige vinding, maar dat niet alleen het sluit perfect aan op de klanken die op dat moment uit de piano komen. Warelis zit dan al tijden op de grond, raakt nauwelijks nog toetsen aan, strijkt de snaren bij het pantserraam, met prachtig warme klanken als gevolg. Ze spelen aan één stuk door en na de pauze nog één lange set. Met een toegift. Er hoeft dit keer niet gewisseld in de pauze, want er waren minder dan 26 kaarten verkocht. Al die anderen hebben wat gemist, maar dat voelt dan wel direct chique aan, het hele concert er echt bij te zijn.

Marlies Hulzebos

Aankondiging:

Poster: Wim van de Vrugt

Ada Rave – sax, bass clarinet; Marta Warelis – piano & Tristan Renfrow – drums

Kon u deze zomer ook niet op reis? Dan is dit uw kans! Dit internationale gezelschap neemt u mee van rustige zeeën via ruige golven naar onbekende eilanden. Dit trio staat voor improvisatie in de meest onorthodoxe vorm. Wees dapper, stap op de boot een luister naar deze melodieuze, energieke muziek.

 

Concertbezoek in Coronatijd

Door de noodzakelijke Corona – maatregelen kunnen er tegelijkertijd maximaal 25 bezoekers in het café van Martinus. We willen echter 50 mensen de kans bieden om van dit unieke concert te genieten en daarom maken we ook gebruik van het restaurant van Martinus.  Het concert in het café wordt gefilmd en het wordt tegelijkertijd in het restaurant op groot scherm getoond, uiteraard in kleur en met geluid.

Alle bezoekers kunnen een set live in het café meemaken en de andere set in het restaurant volgen. Tijdens de pauze wisselen de bezoekers tussen café en restaurant. Beide sets zijn gelijkwaardig, het maakt dus niet uit of je de eerste of de tweede set live ziet.

entree: €15 

Datum/Tijd
Date(s) - woensdag 23 september 2020
20:30

Locatie
Brouwerij Martinus


De Stichting Jazz in Groningen wordt ondersteund door: