Joost Lijbaart Trio ‘Under the Surface’

Sanne Rambags – zang; Bram Stadhouders – gitaar, electronica & Joost Lijbaart – drums, percussie

Van de Himalaya tot IJsland

Niet dat ik weet hoe het in het Himalayagebergte is, maar ik heb direct het gevoel hoe het zou kunnen zijn. De klanken van dit trio roepen dat beeld direct op. Of is het IJsland? Het tweede nummer dat ze spelen is er één van Sanne Rambags, o, hier blijkt Noorwegen de inspiratie te zijn. Nou ja, bijna goed geraden…Wel iets bergsachtig en het wordt interessant als die berg tijdelijk lijkt te verdwijnen en daarmee de echo ook, het wordt even wat wilder, want verder heeft het ook iets van een kabbelende, niet te stoppen rivier. Ik kan me goed voorstellen dat er mensen zijn die dit geweldig vinden, zich helemaal mee laten gaan door deze muziek. Maar na één nummer moet ik echt mijn best doen het te waarderen. Ja, het zijn goede muzikanten, maar dat is vaker het geval. Joost Lijbaart heeft allerhande hulpmiddelen meegenomen. Zoals bellen, klankschalen, xylofoons en een mandje dat doet denken aan het geluid van een sambabal, maar eruit ziet alsof er ieder een moment een slang uit kan ontsnappen. Het is best vermakelijk om dat te aanschouwen, maar ik mis bij alle drie het onderling contact. Ze zijn in zichzelf gekeerd, ja ze hebben muzikaalcontact, maar ze zien elkaar niet. Na de pauze lijkt er een nummer te beginnen dat ik ‘ochtendgloren’ zou noemen. Vogelgeluiden door één van de hulpstukken van Lijbaart. Bram Stadhouders brengt dan een andere sfeer. Hij laat een lage toon horen, bijna een brom, heel fraai in dit geheel. Rambags lijkt soms bijna een rapster te worden, die een dialoog uitvoert. Eerst dacht ik dat het enkel zangklanken waren van een niet bestaande taal, maar er blijkt toch een Engelse tekst te horen te zijn, dat had ik pas op het einde door. Kortom; voor sommigen het einde, maar geef mij maar ruige jazz.

Marlies Hulzebos

foto: Willem Schwertmann


foto: Willem Schwertmann


foto: Willem Schwertmann

Uit de aankondiging:

entree: €12 / €7

Publiek dat niet houdt van jazzzang moet toch maar eens komen kijken en luisteren en daarna proberen hetzelfde standpunt te behouden. Ik vrees dat dat lastig wordt. Deze jonge, zeer talentvolle zangers kan improviseren als geen ander en durft het aan om zich verre te houden van de gebaande paden. Samen in de rust en hier en daar ruigheid van de spannende slagwerkklanken en gitaar die op het juiste moment wordt verrijkt met elektronica. Bij deze muziek waan ik me ver weg en dat gewoon in Groningen.

 

Under the Surface

Under the Surface is een nieuwe Nederlandse band gevormd door drummer Joost Lijbaart (bekend om zijn werk met Yuri Honing), gitarist Bram Stadhouders (bekend van zijn werk met het Nederlands kamerkoor, Jim Black en Sidsel Endersen) en de jonge vocaliste Sanne Rambags (winnaar conservatorium talent award 2017).
Het trio ontmoette elkaar  in Mei 2015 als initiatief van de Bredase stichting Beaux Jazz. Deze stichting biedt jong toptalent artistieke ondersteuning.
Voor deze eerste editie van ‘Generation Next’ stond de jonge zangeres Sanne Rambags uit Tilburg centraal en stelde een avontuurlijke groep samen, bestaande uit gitarist Bram Stadhouders en drummer Joost Lijbaart. Het debuutalbum uitgekomen op Challenge Records in Maart 2017 kreeg geweldige recensies.  Uitgangspunt van de groep zijn improvisatie’s waarbij sfeer, poëzie en samenspel een grote rol spelen.
De universele taal in de muziek van het trio bracht de groep dit jaar al op grote festivals in Mali, Mexico en Nederland. Het ‘oer-element’ in de muziek van het trio blijkt veel mensen uit verschillende culturen aan te spreken. De groep speelt dit jaar nog op belangrijke festivals in China en India.

Drummer Joost Lijbaart (Amsterdam 1967) behoort tot de top van de Nederlandse jazzscène. Bram Stadhouders (Tilburg 1987) is een van de meest veelbelovende nieuwe jonge muzikanten in het Europese improvisatie circuit en heeft vele prijzen gewonnen en Sanne Rambags (Tilburg 1994) is een van de weinige zangeressen van haar generatie die op een zeer open manier kan improviseren, soms met zelf geschreven teksten en gedichten, soms door zichzelf volledig te positioneren tussen de muzikanten. Dit geeft haar stem een instrumentale functie die prachtig aansluit bij het open groepsgeluid en het spel van Lijbaart en Stadhouders.

Onder de Surface is een uniek trio van drie muzikanten uit verschillende generaties die elkaar hebben gevonden in een gemeenschappelijke drang om te zoeken naar ruimte en stilte door improvisatie.

PERS CITATEN

Een mysterieus en monumentaal bouwwerk  (Rinus van der Heyden – Jazznu)

Is het beluisteren van het album al een intense ervaring, het bijwonen van het concert is magisch.  (Jan Jasper Tamboer – Het Parool)

De luisteraar raakt betovert door het fraaie precieze spel. (Gijsbert Kramer – De Volkskrant)

Sanne Rambags is een verhalenvertelster die balanceert tussen magie en werkelijkheid. En dat voor een 22-jarige. (Erno Elzinga – Jazzenzo)

Een buitengewone en zinderende samenwerking. (Erno Elzinga – Jazzenzo)

Deze drie musici maken een palet van muzikale sferen die als een prisma je gehoor kleurt.  (Mattie Poels – Music Frames)

Krachtige muziek zonder compromis (Nederlands Dagblad)

 

entree: €12 / €7

Datum/Tijd
Date(s) - zondag 25 maart 2018
15:30

Locatie
Brouwerij Martinus


De Stichting Jazz in Groningen wordt ondersteund door: