Goudsmit / Van Erk / De Boo

Anton Goudsmit – gitaar; Bert van Erk – bas & Victor de Boo – drums

Brouwerij Martinus zorgt dit keer voor extra ingrediënten in de jazz. De geur en het geluid van het brouwproces, een luidspreker die op het boek ‘de Bierevolutie’ staat, de klok die op gezette tijden een verdieping lager slaat en de eigenaar die met een ouderwetse raamhaak de lamprichting nog eens verfijnt. Ondertussen is het concert begonnen met een rustige Blues van van Erks hand. De Boo begint rustig met kwasten, erg prettig, daarna slaat hij door, ook prettig overigens. Naast virtuoos, hyperactief gitaarspel maakt Goudsmit een stemgeluid dat ergens tussen zingen en neuriën inzit.

Er heerst een ongedwongen, enthousiaste sfeer. Goudsmit: “Wat wil je spelen? Ja, we zien elkaar niet zo vaak.” Dat maakt voor deze gasten dus niets uit, zij zouden het er nog goed van afbrengen met slechte amateurs. Van Erk kiest direct een stuk van Ellington, onder het motto ‘geen dag zonder Ellington’. Goudsmit past zijn gitaarklanken aan op de strijkgeluiden van van Erk, mooie combinatie! Iets liefs wordt er ook gespeeld, Sweet and Lovely van Monk, om vervolgens weer iets gemeens te doen, zo redeneert Goudsmit althans. De Boo wil wel zo’n ‘latindingetje’ spelen, nou inderdaad swingend, maar weinig lief. Ruig, harde slagen, een “geaiaiaiaia” van Goudsmit, een tranentrekker die eindigt in iets dat door zou kunnen gaan voor heavy metal. Na de pauze nog zo’n ‘latindingetje’ waar kokosnoten niet hadden misstaan. En dan gaan ze volgens zichzelf commercieel, met Let Stay Together van Al Green, Falling Greece en Love me Tender, het lijkt wel een popconcert. Maar dat laatste stuk wordt met lekker rauwe klanken uitgevoerd en een overmaat aan galm. Het hele concert swingt, het enthousiasme spat eraf en ze zwepen elkaar op in tempo, virtuoos is de maat.

Marlies Hulzebos

Douwe Douma maakte de volgende opnames (foto’s van Willem Schwertmann):

uit de aankondiging:

Velen willen die Goudsmit wel eens in het echt horen, zingt hij werkelijk mee? Hij is op vele afspeelmogelijkheden te horen, maar dat zingen…nee dat wordt lastig, daarvoor moet men naar een concert gaan. Zijn eerst volgende is op Aruba, maar dat is wel even vliegen en of u dan op tijd komt is de vraag. Gelukkig speelt hij op 3 oktober in Groningen samen met de vertrouwde gezichten van Bert van Erk en Victor de Boo. Ze zullen wereldberoemde stukken ten gehore brengen en stukken van van Erk en Goudsmit zelf. Komt dat horen!

Anton Goudsmit is een Jazzheld!

entree: € 14 / 8

Datum/Tijd
Date(s) - woensdag 3 oktober 2018
20:30

Locatie
Brouwerij Martinus


De Stichting Jazz in Groningen wordt ondersteund door: