Eric Ineke & The Frans Elsen Factor

Marco Kegel – altsax, fluit Gidon Nunes Vaz – trompet, Juraj Stanik – Fender Rhodes, Martijn van Iterson – gitaar, Marius Beets – bas, Eric Ineke – drums, Bart Fermie – percussie

Pianist Frans Elsen (1934-2011) staat vooral bekend als pleitbezorger van de bebop en als docent van twee generaties jazzmuzikanten.

Hij maakte ook hele andere muziek. In de zomer van 1970 bracht hij zijn vakantie door in een afgelegen blokhut in Noorwegen. Geïnspireerd door de desolate omgeving en de kleine plaatsjes schreef en arrangeerde Elsen een ‘Noorse cyclus’ die hij later in een sterbezetting uitvoerde met zijn gloednieuwe septet dat qua klank en concept zeer vernieuwend en vooruitstrevend was. Co-leider was altsaxofonist Piet Noordijk (1932-2011).

De enige muzikant uit deze hippe groep die nu nog in leven is, drummer Eric Ineke, leidt een septet met een sterbezetting van nu dat zich opnieuw laat inspireren door deze wonderlijke stukken van de grote Frans Elsen. Het Nederlands Jazz Archief gaf de authentieke opnamen uit op het album Norway. Omdat de originele arrangementen ook teruggevonden zijn werd ook dit nieuwe project geïnitieerd door het NJA.

“Discovering albums like this one once again reminds me how much great jazz there is out there in countries all over the world. One almost wishes for multiple lifetimes just to consume it all.” – Marc Myers, Jazzwax

Een voorproefje van Eric Ineke & The Frans Elsen Factor is hier te bekijken en beluisteren. En hier is een item over het project te zien bij North Sea Jazz.

Entree: €15; studentenkorting: €8.

Kaarten verkrijgbaar aan de deur of van tevoren via Eventbrite (met een kleine toeslag). Kaarten met studentenkorting alleen verkrijgbaar aan de deur.

Datum/Tijd
Date(s) - woensdag 18 januari 2023
20:30

Locatie
Brouwerij Martinus


De Stichting Jazz in Groningen wordt ondersteund door: