Helaas, dit wordt uitgesteld! Dubbelconcert KLOMP met Lucas van Merwijk & Ilja Reijngoud+ JORIS POSTHUMUS TRIO

KLOMP  met Lucas van Merwijk &  Ilja Reijngoud + JORIS POSTHUMUS TRIO

Helaas dit concert wordt uitgesteld, zij die al kaarten hadden gekocht, krijgen hun geld terug.

 

 

 

 

 

KLOMP met Lucas van Merwijk &  Ilja Reijngoud

Bezetting voor de pauze: Lucas van Merwijk (drums), Ilja Reijngoud (trombone)

Voor de pauze begint het met het gezelschap KLOMP, waar die naam vandaan komt is onbekend, maar dat wordt vast wel duidelijk als de beide heren komen spelen. Grote inspiratiebron voor drummer Lucas van Merwijk was het baanbrekende duo Misha Mengelberg/Han Bennink. Het idee om een dergelijk duo te vormen waarin je als drummer onbegrensde vrijheid hebt verdween nooit uit zijn hoofd. Van Merwijk initieerde sindsdien talloze projecten in uiteenlopende samenstellingen op het gebied van Cubaanse muziek, global groove, jazz en geïmproviseerde muziek. Nu vindt hij in Ilja Reijngoud, trombonist met een zelfde drang naar muzikale vrijheid, improvisatie en experiment, eindelijk de ideale muzikale duo partner. Een nieuw, eigenzinnig en briljant muzikaal avontuur is het gevolg.

Ilja Reijngoud nam op en speelde met Tom Harrell, Ivan Lins, Jimmy Bosch, James Morrison, Scofield, Pat Metheny, Lester Bowie, Dori Caymmi en vele anderen. Hij is vast lid van Jazz Orchestra of the Concertgebouw, The Houdini’s, The Cubop City Big Band, Lucas van Merwijk Music Machine, The Jasper van ‘t Hof Quartet. Hij leidt verschillende kleine groepen onder zijn eigen naam. Docent en bigbandleider aan zowel Amsterdam (CvA) als Rotterdam Conservatoria (Codarts). Winnaar van de Thelonious Monk Award, (VS 2003) en Edison Award, 2009. Tot dusver was hij vier keer solist bij het Metropole Orkest.

Als componist en arrangeur is de lijst van zijn opdrachtgevers behoorlijk gevarieerd; waaronder de WDR bigband, de HR bigband, beide orkesten van de Koninklijke Marine en Luchtmacht, het Metropole Orkest en de Cubop City BigBand. Solisten als Branford Marsalis, All Jarreau, Randy Brecker, Toots Thielemans, Jorgen van Rijen, Bart van Lier, Conrad Herwig, Branimir Slokar en Ben van Dijk speelden de afgelopen jaren zijn muziek. Hij nam meer dan 100 cd’s en 15 dvd’s op. Zijn cd The Shakespeare Album werd bekroond met een Edison. Ilja bespeelt exclusief een Kühnl & Hoyer-trombone.

Lucas van Merwijk staat al meer dan 30 jaar aan de voorgrond van de Europese latin, jazz en percussie scene. Hij werd door de lezers van De Slagwerkkrant tussen 1993 en 2020 vele malen gekozen tot beste jazz alsmede beste world/fusion drummer. Na een intensieve studie afro-cubaanse drums in Cuba bij drummer Oscarito Valdes (Irakere, Afro Cuba), werd Lucas actief als drummer en percussionist bij tal van groepen en artiesten in Nederland en Europa. Van Merwijk is niet alleen drummer maar leidt ook verschillende ensembles waaronder The Soul of Spanish Harlem, The Cubop City Big Band, Van Merwijks Music Machine, met jaarlijks wisselende thema’s, en de internationale wereldpercussie groep Drums United.

Naast dit alles is Lucas een veel gevraagd docent. Buiten zijn  docentschap aan het Conservatorium van Amsterdam, wordt hij regelmatig gevraagd voor workshops en masterclasses en doceert hij als freelance leraar aan diverse drums en percussie instituten in Europa, Azië en Amerika.

In 2010 ontvangt Van Merwijk de Global Act Award van het Muziek Centrum Nederland voor zijn gehele werk op het gebied van World Music. Van Merwijk heeft twee publicaties op zijn naam staan. WorldBeat; World rhythms for drum set (2013) en Advanced Coordination Studies (2017)

Beide heren zijn jazzhelden:

Lucas van Merwijk

Ilja Reijngoud

JORIS POSTHUMUS TRIO

foto © Eddy Westveer

Bezetting na de pauze:

Joris Posthumus (saxofoon), Matheus Nicolaiewsky (contrabas) en  Sander Smeets (slagwerk)

Na de pauze een trio. Het JORIS POSTHUMUS TRIO brengt eigen composities en werk van oude en nieuwe helden van de Jazz. Een bezetting waarin een piano ontbreekt geeft hen enorm veel vrijheid en daar wordt door het Joris Posthumus Trio gretig gebruik van gemaakt.

Saxofonist Joris Posthumus, is de laatste jaren veelvuldig in Japan geweest. Met zijn Joris Posthumus Group (aka Tokyo’s Bad Boys) bracht hij in 2016 het album Tokyo’s Bad Boys uit en stond hij op diverse podia in binnen- en buitenland. Begin 2020 nam hij met deze groep een 2de album op in Nagoya, Japan. Posthumus is een emotionele en energieke speler, en deze elementen zijn ook terug te vinden in zijn trio.

‘Ongebreideld, met een keiharde toon en razendsnelle op Coltrane’s sheets of sound lijkende saxofoonvervlechtingen liet hij monden openvallen van verbazing’ Rinus van der Heijden, Jazznu, Jazz in Duketown, 2019

Coronamaatregelingen: 

Voor een bezoek van een concert in de Brouwerij Martinus heb je vanaf 7 september naast een geldig concertticket ook een geldig Coronatoegangsbewijs nodig. 

Dit is een QR-code die je moet activeren door een vaccinatie-, test- of herstelbewijs.  De QR-code kun je vinden in de Corona Check-app of, wanneer je geen smartphone hebt, via CoronaCheck.nl. De code is namelijk te printen. De CoronaCheck-app is downloadbaar in de App Store en Play Store. Kijk voor meer informatie op de website van Rijksoverheid voor alle stappen die nodig zijn om van je vaccinatie-, test- of herstelbewijs een geldig Coronatoegangsbewijs te maken.

Entree: € 15,- (1 prijs, 2 concerten!)

Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
Date(s) - donderdag 16 december 2021
20:30

Locatie
Brouwerij Martinus


De Stichting Jazz in Groningen wordt ondersteund door: