Alexander von Schlippenbach


foto’s: Willem Schwertmann

Een concert om niet te vergeten

Woensdag 26 augustus 2020, Alexander von Schlippenbach

Kaartjes vooraf via het internet bestellen, bij binnenkomst ze laten bliepen, o nee, eerst handen desinfecteren. En dan naar de volgende tafel. Gegevens invullen voor de GGD, mocht het spaak lopen. Ongeveer de helft van het publiek wordt naar de tweede verdieping gestuurd en de anderen naar de eerste, daar waar het restaurant van de brouwerij zich bevindt. Het gordijn dat het restaurant scheidt van de gang leidt nog tot een hilarische scene. Een soort abstracte, humoristische poppenkast, die voor de makers onduidelijk is, maar voor de toeschouwer erg vermakelijk.

In het gezellig verlichte restaurant wordt vandaag geen eten opgediend. Het publiek heeft genoeg ruimte zo te zien. Er hangt een scherm. Ik weet hoe de bovenverdieping eruit ziet, anders zou ik denken dat ik naar een kleine zolderkamer zou kijken. Het ziet er gezellig uit. De pianist lijkt alleen met zijn piano te zijn. De camera legt een bovenaanzicht vast, daarmee worden de handen van de pianist goed zichtbaar. Het geluid komt uit de luidsprekers, maar loopt helaas niet aldoor synchroon, of hoor ik soms het geluid ook van boven komen…? Zou hij daar echt zijn? En waar is dan dat publiek? Op de film is geen publiek te zien. Rechtsboven de piano een beslagen ruit, waar zo nu en dan een fietser of automobilist lampen op laat schijnen. Het misstaat niet bij de muziek.

Pauze. Het ‘restaurantpubliek’ moet naar beneden en dan via de nooddeur helemaal naar boven. Het is best spannend. Aan de andere kant van de nooddeur is een klein plaatsje dat uitkijkt op een typische studentenkamer. Een overvloed aan drankflessen. Een aantal hangende studenten op banken en één in een badjas die eieren bakt. Gelukkig regent het niet, want het nieuwe protocol is nieuw en verloopt goed, maar het is nog even wennen. Het duurde dus even voor de wisseltruck was uitgevoerd.

De enige die vrij lijkt van alle regeltjes is von Schlippenbach zelf. Niet omdat hij zich er niet aan houdt, maar omdat zijn pianospel een enorme vrijheid kent. De man blijkt al 82 te zijn, maar aan zijn spel is dat niet te merken. Er zitten drukke, snelle passages in en rust. Hij zoemt, gromt, neuriet wat mee. Bij alle stukken lijkt hij zichzelf te verrassen en daarmee zijn publiek. Hij zal nooit hetzelfde spelen, het is totale vrijheid. Althans, zo lijkt het te zijn. Totdat er soms bekende stukken herkenbaar zijn. Ze passen perfect bij zijn andere muziek. Hij kan Monk als geen ander vertolken. Een groot genot.

Marlies Hulzebos

poster: Wim van de Vrugt

Aankondiging:
-Let op enkel toegang met vooraf betaalde kaarten hier reserveren

-Zie onderaan voor de maatregelen.-

Alexander von Schlippenbach – piano

De Nestor van de Duitse free jazz improv komt naar Groningen voor een exclusief concert.

Schlippenbach maakte sinds de jaren ’60 carriere zowel met Duitse bezettingen als in samenwerkingen met Amerikaanse musici, zoals Evan Parker en Reggie Workman. In 1988 richtte hij het Berlin Contemporary Jazz Orchestra op. Dit orkest wijdde zich aan het uitvoeren, opnemen en produceren van nieuw werk van eigentijdse jazzcomponisten. In 1999 nam hij voor NDR met Ruid Mahall en Axel Dörner het complete werk van Thelonius Monk op. Onder de naam Monk’s Casino speelde hij nog op de Zomer Jazz Fiets Tour 2007.

Dit belooft een bijzonder concert te worden!

Vanzelfsprekend zal dit concert onder de huidige Corona maatregelen plaatsvinden! Let op enkel toegang met vooraf betaalde kaarten hier reserveren.

Concertbezoek in Coronatijd

Door de noodzakelijke Corona – maatregelen kunnen er tegelijkertijd maximaal 25 bezoekers in het café van Martinus. We willen echter 50 mensen de kans bieden om van dit unieke concert te genieten en daarom maken we ook gebruik van het restaurant van Martinus.  Het concert in het café wordt gefilmd en het wordt tegelijkertijd in het restaurant op groot scherm getoond, uiteraard in kleur en met geluid.

Alle bezoekers kunnen een set live in het café meemaken en de andere set in het restaurant volgen. Tijdens de pauze wisselen de bezoekers tussen café en restaurant. Beide sets zijn gelijkwaardig, het maakt dus niet uit of je de eerste of de tweede set live ziet.

entree: € 15,-

Datum/Tijd
Date(s) - woensdag 26 augustus 2020
20:30

Locatie
Brouwerij Martinus


De Stichting Jazz in Groningen wordt ondersteund door: