45 jaar Stichting Jazz in Groningen (SJIG)

De SJIG (zoals we het in het vervolg maar gemakshalve noemen) bestaat – op 12 januari 2021 – 45 jaar en in die 45 jaar zijn er onder de vlag van de SJIG meer dan duizend concerten georganiseerd. Veel van die concerten zijn allang vergeten, bezoekers van het eerste uur zijn er inmiddels niet meer, verhuisd of overleden.

Logo jaren 80

De geschiedenis van de SJIG is nergens vastgelegd maar ze is verspreid over honderden documenten, foto’s, krantenartikelen, posters en websites. Nu we 45 jaar bestaan en Corona het ons onmogelijk heeft gemaakt concerten te organiseren hebben we als SJIG-bestuur besloten de geschieden van de SJIG maar eens op een rij te zetten en voor de geïnteresseerde lezer en muziekliefhebbers beschikbaar te stellen. Hier dus, op deze website.

SJIG: 45 of 50 jaar?
Sommige mensen vinden overigens dat de SJIG al langer bestaat, namelijk 50 jaar als we de voorloper van de SJIG, de werkgroep Jazz in Groningen meerekenen. Wij zien de formele oprichting in 1976 maar als startdatum maar onze terugblik begint wel in 1970, 50 jaar geleden dus.

Feestelijk logo uit 2016

Over deze site
We geven op onze website een beeld van de SJIG-concerten, niet alles even gedetailleerd want dat is bijna onbegonnen werk. We willen wel een beeld geven van de hoogtepunten uit al die jaren: wat waren spraakmakende concerten? Hoe werden ze georganiseerd en aangekondigd? Hoe was het concert en wat vond pers ervan? Voor die concerten proberen we zo goed mogelijk de geschiedenis te achterhalen. Daarnaast vertellen we over de geschiedenis van de SJIG als organisatie die tot doel heeft de ontwikkeling van jazz in Groningen te bevorderen. Deels doen we dat chronologisch, deels door een aantal thema’s uit te diepen.

Nieuwe bijdragen – of verbeteringen –

Logo jaren 70

op deze website zullen we op onze Facebook- pagina en in onze nieuwsbrieven aankondigen. Geen Facebook? Of ontvangt u onze nieuwsbrief niet? Kijk dan regelmatig hier voor de laatste toevoegingen.

Niet alles in een kéér
Om de geschiedenis van de SJIG (en van de concerten die er zijn georganiseerd) zo compleet mogelijk te krijgen doen we uiteraard een beroep op het SJIG-archief. Veel van de documenten van de eerste jaren zijn er helaas niet meer of onvindbaar.  We moeten dus vaak een beroep doen op het geheugen van voormalige SIG-bestuursleden, het huidig SJIG – bestuur en op de website dekrantvantoen.nl en delpher.nl.

Desondanks zal het niet lukken in een keer de hele geschiedenis te beschrijven. We doen het dus ook in brokken, de komende maanden zullen we regelmatig nieuwe tekst toevoegen totdat we denken dat het klaar is.

Weet u wat wij niet weten?
Wij willen ook graag gebruik van uw kennis, foto’s die u hebt gemaakt tijdens een van onze concerten, geluidsfragmenten of video’s van onze concerten om de SJIG-geschiedenis te verbeteren en het plaatje compleet te krijgen. Wilt u iets toevoegen of verbeteren? Stuur dan een email naar: info@stichtingjazzingroningen.nl .

Veel leesplezier,

Bart, Bertram, Marlies, Mirjam, Willem, Wim en

Adriaan, Eddy, Rein, Rudolf, Sem, Ton, Iemah,….

De Stichting Jazz in Groningen wordt ondersteund door: